LIPIDY
12. 6. 2009
L I P I D Y
tuhé tuky kapalné tuky vosky
tuhé tuky kapalné tuky vosky
Lipidy jsou přírodní látky vyskytující se v rostlinách i živočiších. Vznikají esterifikací nasycených a nenasycených mastných kyselin (se sudým počtem atomů uhlíku v řetězci - 14, 16, 18...). Jsou využívány jako zásobní a ochranné látky a jako prostředí pro vitaminy rozpustné v tucích (A; D; E; K).
1/ Tuhé tuky (tuky)
Jsou to estery nasycených mastných kyselin (kyseliny stearová a palmitová) a glycerolu. Běžně se vyskytují jako tuhé látky, nalezneme je např. v podkožním vazivu živočichů. Lidé je využívají v potravinářství. Nejznámějšími tuhými tuky jsou sádlo, máslo, lůj.
2/ Kapalné tuky (oleje)
Oleje obsahují hlavně estery nenasycených mastných kyselin (kyseliny olejová, linolová ...). Nacházejí se hlavně v semenech olejnin (slunečnice, řepka, mák, len ...). Využívají se v potravinářství, jako technická maziva, dříve ke svícení atd. Příklady rostlinných olejů - slunečnicový, olivový, řepkový, sójový...
3/ Vosky
Vosky jsou zvláštní skupinou lipidů. Obsahují estery mastných kyselin vzniklé reakcí s jednosytnými vyššími alkoholy (např. CH3(CH2)11OH - dodekanol). Nacházejí se např. na povrchu listů rostlin (brání jejich vysychání), ve včelích plástvích atd. Používají se např. k výrobě svíček, v kosmetickém průmyslu ...
Ztužené tuky (margaríny)
Vznikají adicí vodíku do oleje obsahujícího nenasycené kyseliny (vznikají tak nasycené kyseliny). Jejich výroba započala na přelomu 19. a 20. stol. Jde o náhražku másla připravovanou ztužením olejů za přítomnosti katalyzátoru niklu. Jejich výhodou je nízká cena a dobrá roztíratelnost. Nevýhodou je obsah trans-nenasycených mastných kyselin (izomery nenasycených mastných kyselin v olejích). Tyto kyseliny mají prokazatelně neblahý vliv na lidské zdraví - prudce zvyšují hladinu LDL cholesterolu. Moderní technologie jsou však šetrné a k tvorbě těchto škodlivých látek při výrobě ztužených tuků nedochází.
Příklady ztužených tuků: Rama, Perla, Flora, Hera, Ceresoft, Smetol, Zlatá Haná (směsný tuk), Olivia.
Jsou to estery nasycených mastných kyselin (kyseliny stearová a palmitová) a glycerolu. Běžně se vyskytují jako tuhé látky, nalezneme je např. v podkožním vazivu živočichů. Lidé je využívají v potravinářství. Nejznámějšími tuhými tuky jsou sádlo, máslo, lůj.
2/ Kapalné tuky (oleje)
Oleje obsahují hlavně estery nenasycených mastných kyselin (kyseliny olejová, linolová ...). Nacházejí se hlavně v semenech olejnin (slunečnice, řepka, mák, len ...). Využívají se v potravinářství, jako technická maziva, dříve ke svícení atd. Příklady rostlinných olejů - slunečnicový, olivový, řepkový, sójový...
3/ Vosky
Vosky jsou zvláštní skupinou lipidů. Obsahují estery mastných kyselin vzniklé reakcí s jednosytnými vyššími alkoholy (např. CH3(CH2)11OH - dodekanol). Nacházejí se např. na povrchu listů rostlin (brání jejich vysychání), ve včelích plástvích atd. Používají se např. k výrobě svíček, v kosmetickém průmyslu ...
Ztužené tuky (margaríny)
Vznikají adicí vodíku do oleje obsahujícího nenasycené kyseliny (vznikají tak nasycené kyseliny). Jejich výroba započala na přelomu 19. a 20. stol. Jde o náhražku másla připravovanou ztužením olejů za přítomnosti katalyzátoru niklu. Jejich výhodou je nízká cena a dobrá roztíratelnost. Nevýhodou je obsah trans-nenasycených mastných kyselin (izomery nenasycených mastných kyselin v olejích). Tyto kyseliny mají prokazatelně neblahý vliv na lidské zdraví - prudce zvyšují hladinu LDL cholesterolu. Moderní technologie jsou však šetrné a k tvorbě těchto škodlivých látek při výrobě ztužených tuků nedochází.
Příklady ztužených tuků: Rama, Perla, Flora, Hera, Ceresoft, Smetol, Zlatá Haná (směsný tuk), Olivia.
Obrázek: MOLEKULA LIPIDU
(ester kyseliny palmitové a glycerolu)
(ester kyseliny palmitové a glycerolu)
> zeleně jsou označeny řetězce kyseliny palmitové
> modře je označen řetězec glycerolu
> červeně je označena esterová skupina -COO-
> modře je označen řetězec glycerolu
> červeně je označena esterová skupina -COO-