SACHARIDY
S A C H A R I D Y
monosacharidy oligosacharidy polysacharidy
Sacharidy
chemicky řadíme k aldehydickým nebo ketonickým polyalkoholům
(obsahují skupiny derivátů uhlovodíků: -CHO; -CO-;
-OH). Jejich přítomnost v přírodě je nezastupitelná –
jsou totiž nejrychlejší zdroje energie. Nesprávně jsou
označovány jako cukry, jiným názvem jim můžeme říkat glycidy
(z řeckého glykos – sladký). Podle počtu monosacharidových
jednotek je dělíme na:
a) monosacharidy; b) oligosacharidy; c) polysacharidy.
a) Monosacharidy
Monosacharidy jsou nejjednodušší sacharidy, obsahují jednu mmonosacharidovou jednotku, počtem atomů uhlíku ve svých molekulách se pohybují v rozmezí od 3 do 9. Existují ve dvou formách – v lineární a v cyklické. Cyklická forma se tvoří tak, že se karbonylová skupina propojí s jednou z hydroxylových skupin. Vznikají tak charakteristické heterocyklické řetězce (viz), a sice buď pyranové, nebo furanové.
Ribóza (OHC-(CH-OH)3-CH2OH)
- 5 atomů uhlíku (→ pentóza), aldehydická skupina (→ aldóza)
- je součástí ribonukleové kyseliny (RNA) – vyskytuje se v nukleotidech
Deoxyribóza (OHC-CH2-(CH-OH)2-CH2OH)
- stavbou je velmi podobná ribóze, jen jedna skupina -OH je nahrazena atomem vodíku
- podílí se na stavbě nejvýznamnější nukleové kyseliny v těle – kyseliny deoxyribonukleové (DNA)
Glukóza (OHC-(CH-OH)4-CH2OH; krevní cukr, hroznový cukr)
- bílá, pevná, krystalická látka sladké chuti, rozpustná ve vodě
- existuje ve dvou izomerních formách – D-glukóza a L-glukóza (struktura je prakticky stejná, jen zrcadlově převrácená)
- nachází se v ovoci, zelenině a medu
- D-glukóza (dextróza) se vyrábí krystalizací z ovocných šťav, nebo enzymatickým rozkladem škrobu
- koncentrace glukózy v krvi se označuje jako glykémie a má významný vliv na chod organizmu – při nízké hrozí kolaps, při vysoké poškození ledvin
- glykémii významně ovlivňují hormony slinivky břišní – inzulin a glukagon (inzulin snižuje hladinu glukózy v krvi tak, že stimuluje její polymeraci na glykogen a uložení, glukagon zvyšuje glykémii tak, že stimuluje rozpad glykogenu)
Fruktóza (CH2OH-CO-(CH-OH)3-CH2OH; ovocný cukr, levulóza)
- bílá krystalická látka, rozpouští se ve vodě, chutná velmi sladce
- najdeme ji v ovoci, některé zelenině a v medu
- je izomerní s glukózou, obsahuje ketonickou skupinu -CO-
- její doporučená denní dávka je 30 g (asi 14 jablek), její výhodou je to, že při vstupu do buněk není nutná přítomnost inzulinu (nadměrná konzumace fruktózy však může způsobit inzulinovou rezistenci)
Galaktóza (OHC-(CH-OH)4-CH2OH)
- jedná se o stavební kámen laktózy, mléčného cukru
- jejími izomery jsou fruktóza a glukóza
- je to jeden ze sacharidů, jenž nemá sladkou chuť
- vyskytuje se v mateřském mléce savců a je jedním z nejdůležitějších energetických zdrojů pro kojence
- někteří lidé mají genetickou metabolickou poruchu, která znemožňuje zpracování galaktózy (tato choroba se nazývá galaktosemie)
b) Oligosacharidy
Oligosacharidy jsou malé polymery vzniklé spojením dvou a více monosacharidových jednotek (jejich počet je od 2 do 10). Při spojování jednotlivých jednotek vzniká zároveň molekula vody. Pro nás jsou v současnosti nejvýznamnější disacharidy (tj. dvě monosacharidové jednotky). Všechny vypsané jsou izomerní.
Sacharóza (C12H22O11; řepný cukr, třtinový cukr)
- jde o „klasický“ stolní cukr, jenž koupíme snad v každém obchodě s potravinami pod názvem cukr moučka, cukr krystal, cukr krupice atd.
- řepný cukr se připravuje extrakcí z nařezaných kořenů řepy cukrové, třtinový cukr extrakcí z nařezaných stonků cukrové třtiny
- řepný cukr má bílou barvu a obvykle nemá vůni, třtinový cukr má hnědou barvu, charakteristickou vůni
- její molekula vzniká syntézou molekuly fruktózy a glukózy za vzniku molekuly vody
- k jejímu metabolizmu je třeba vitamin B, vápník a hořčík, rozkládá se již působením slin (enzym almyláza)
- dlouhodobá nadměrná konzumace sacharózy (zákusky, čokoláda, přeslazování kávy a čaje, ...) může vést k rozvoji obezity a diabetu nebo zubního kazu
Maltóza (C12H22O11; sladový cukr)
- uvolňuje se při klíčení semen ječmene ve sladovnách, vzniká také při štěpení škrobů v ústech působením již zmíněné amylázy
- strukturou jde o dvě jednotky glukózy (a-glukóza)
- k jejímu štěpení dochází působením specifického enzymu maltázy
Laktóza (C12H22O11; mléčný cukr)
- molekula tohoto disacharidu je složena z glukózové a galaktózové jednotky
- vyskytuje se v mléce savců, nemá sladkou chuť, u mnoha jedinců se vyskytuje alergie na tento druh sacharidu
- jejím úkolem je zajistit co největší váhový přírůstek novorozencům
Celobióza (C12H22O11)
- skládá se ze dvou glukózových jednotek
- vzniká částečnou hydrolýzou celulózy
c) Polysacharidy
Jako polysacharidy označujeme makromolekulární polymery složené z 10 a více monosacharidových jednotek. Nejdůležitější polysacharidy:
- škrob - rostlinný polysacharid vyskytující se např. v plodech a hlízách jako zásobmní látka, v obchodech je k dostání např. kukuřičný nebo bramborový (Solamyl, Naturamyl, Gustin...)
- glykogen - živočišný polysacharid sloužící jako zásobní látka, je obsažen v jaterních buňkách
- celulóza - polymer tvořící stěny rostlinných buněk, pro člověka má význam v oblasti papírenství (výroba papíru, vaty, kapesníků...) a potravinářství (vláknina)
DŮKAZY SACHARIDŮ
Fehlingovo činidlo - slouží k důkazu redukujících mono a oligosacharidů, skládá se z roztoku vinanu sodno-draselného a roztoku síranu měďnatého s hydroxidem sodným, poměr kapalin je 1:1; přítomnost se ukáže po přidání roztoku do zkoumané látky, jejím zahřátí a zbarvení od zelené do hnědooranžové
Lugolův roztok - slouží k indikaci polysacharidů, jde o roztok jódu v roztoku jodidu draselného, přítomnost prokáže temné, modrofialové zabarvení kapaliny

1) a) ribóza - lineární; b) ribóza - cyklická
2) a) deoxyribóza - lineární; b) deoxyribóza - cyklická
3) a) D-glukóza (lineární); b) alfa-glukóza (cyklická)
4) fruktóza
5) sacharóza (červeně glukózová jednotka, modře fruktózová jednotka)