Oddělování složek směsí
-DESTILACE - je dělicí metoda založená na odlišné těkavosti (bodu varu). Destilační aparatura se zkládá z: frakční baňky, chlediče, alonže, jímadla (baňky), kovového stojanu a kahanu.
-FILTRACE - je dělicí metoda, při které oddělujeme složky suspenze - filtr=porezní přepážka, póry ve filtru proteče kapalina, pevné složky se zachytí na povrchu filtru
-CHROMATOGRAFIE - je dělicí metoda, při které se oddělují barviva složek - rozpouštědlo vzlíná plochou, na které je směs a unáší s sebou barevné složky směsi
-EXTRAKCE - je dělicí a čisticí metoda, při které např. oddělujeme barviva a oleje z bylinek ap., výluh
-SUBLIMACE - je PŘÍMÝ přechod pevné fáze do plynné. Při tomto procesu se např. čistí znečištěné pevné látky - např. jód a písek. Zahříváním jódu přechází pevná fáze v plynnou a na chladnějším povrchu zkondenzuje a vytvoří sublimát. Snadno sublimovatelnou látkou je např. jód nebo naftalen.
-KRYSTALIZACE - je dělicí metoda, při které se rozpuštěné pevné látky v roztoku získávají zpět v pevné. Např. Na hodinové sklíčko nalejeme trochu nasyceného roztoku modré skalice. Voda se odpaří a vzniknou nám krystaly modré skalice. Rozlišujeme 2 druhy krystalizací:
1. - volná. Roztok látky, kterou chceme vykrystalizovat necháme vloně ležet třeba na stole a po čase se vytvoří krystaly - malý počet velkých ktystalů